Het leidende oor is best rechts

rechter oor dominantie
De term “leidend oor” lijkt in eerste instantie heel raadselachtig. Het betekent in ieder geval niet dat één oor meer waard is dan het andere. Beide oren moeten samen in harmonie werken, waarbij één de leidende functie vervult en de andere de ondersteunende.

Dr. A. Tomatis (KNO arts – Audio Psycho Fonologie) ontdekte dat om taal beter te verwerken, het rechter oor de rol van de dirigent en het linker oor de ondersteunende rol zou moeten spelen. Om dit beter te begrijpen, kijken we even nader naar de hersenen.

Ons brein bestaat uit twee hersenhelften. De linker hersenhelft functioneert op een digitale manier en verteert input in kleine stukjes zodat binnenkomende informatie geanalyseerd en geclassificeerd kan worden. De rechter hersenhelft daarentegen werkt op een analoge manier en bekijkt de input als een geheel, reageert op gevoelens, en leidt ons in verbeeldingen. Hoe bekijken wij een schilderij? De linker hersenhelft zal de details van het schilderij ontleden zoals de compositie, de kleuren, de weergave van een lichaam of een landschap. De rechter hersenhelft zal het schilderij als geheel bekijken en reageert met gevoelens, herinneringen en beelden. Wat we van het schilderij vinden, wordt uiteindelijk bepaald door het teamwork van onze twee hersenhelften. Beide hersenhelften ontvangen en sturen in diagonale lijn. Eenvoudigweg gezegd, is het rechter oor het rationele oor (dat stuurt naar de linker hersenhelft) en het linker oor het emotionele oor (dat stuurt naar de rechter hersenhelft). Dit is natuurlijk kort door de bocht omdat de prikkelverwerking veel meer een ingewikkeld en coherente proces is van beide hersenhelften, maar dit geeft toch op eenvoudige manier weer wat we willen duiden.

Wil je weten welke jouw dominerende hersenhelft is? Doe onderstaande test

https://www.youtube.com/watch?v=N4UwY5iqsS4

Dus bij een rechter oor dominantie gaat de akoestische informatie rechtstreeks naar de linkerhersenhelft waar deze direct geanalyseerd kan worden. Echter bij een linker oor dominantie gaat de informatie eerst naar de rechter hersenhelft en moet dan via de hersenbalk getransporteerd worden naar de linker hersenhelft om verwerkt te kunnen worden. Deze omweg zorgt voor vertraging of kan soms leiden tot verdwalen van de informatie. Vooral de hoge frequentie tonen willen nog wel eens verloren gaan onderweg wat dan bv. fouten oplevert in het horen van verschillen tussen de klanken f, v, s en z. Daarbij is er iets meer tijd nodig (slechts milliseconden) voor het uiten van de spraak. Hierdoor kan het geven van een mening soms net iets te lang duren en de kans om te spreken al voorbij is. Het verschil in timing is slechts een kwestie van milliseconden, maar het stelt de persoon met een linker oor dominantie in een eerder nadelige positie. Computers hebben ons zeer bewust gemaakt van het belang van de snelheid in verwerking en daarom streven wij altijd naar de snelst werkende computer. We kunnen het niet laten om de traagheid van oude computers te vergelijken met de snelheid van die gloednieuwe computers op kantoor.

De persoon met rechter oor dominantie is als de computer op kantoor: accuraat, snel, ‘getting it’, reageert in een fractie van een seconde op ieder verzoek. De persoon met de linker oor dominantie is meer zoals onze verouderde computer thuis : traag, minder focus en het duurt lang voor er een oplossing komt.
Een computer kunnen we vervangen, maar een kind en volwassene zijn onvervangbaar. Maar we kunnen ze wel upgraden of trainen door het rechter oor dominant of leidend te maken zodat ze input beter en sneller kunnen verwerken.

Kenmerken van oor dominantie zijn :

Linker oor:

  • Trager, langzamer
  • Snel vermoeid
  • Slecht geheugen
  • Minder aandachtig
  • Moeite met affectie
  • Moeite met het uiten van gevoelens
  • Emotioneel
  • Gebrekkige emotionele investering
  • Geen goede controle van spraak of taal

Rechter oor:

  • Vloeiend spreken, leren en schrijven
  • Goede verbale spreekvaardigheid
  • Goede stem- en taalcontrole
  • Beter luisteren, goede focus
  • Goede aandacht, concentratie en geheugen
  • Goede communicatie

Wat herken jij in deze tekst van jezelf of je kind? Welke oplossing heb je tot nu toe gevonden? Neem gerust contact op via indo@dyob.be voor het beantwoorden van jouw vragen of meer uitleg. Lees meer over Audio Psycho Fonologie of Luistertherapie.

Schermafbeelding 2017-09-13 om 10.48.26

Schermafbeelding 2017-09-13 om 10.47.59