Audiologie

audiologie bi DyoB
Het is belangrijk om bij de eerste tekenen van gehoorproblemen, gehoorverandering of aanverwante symptomen een audioloog te raadplegen voor een volledige evaluatie en een passende behandeling.

Wat doet een audioloog?
Een audioloog is een specialist op het gebied van gehoor en auditieve systemen. Hun belangrijkste taken omvatten het evalueren, diagnosticeren en behandelen van gehoorproblemen en evenwichtsstoornissen. Ze werken vaak samen met andere gezondheidszorgprofessionals, zoals in onze multidisciplinaire praktijk, om een uitgebreide zorg aan te bieden.

Wanneer zou iemand een audioloog moeten contacteren?
Je kan best zo snel mogelijk een audioloog raadplegen wanneer je één of meer van de volgende problemen ervaart:

 1. Gehoorverlies: Als je merkt dat je gehoor is verminderd, of je nu moeite hebt met het horen van zachte geluiden, problemen hebt om gesprekken te volgen of andere tekenen van gehoorverandering ervaart.
 2. Oorsuizen (tinnitus) en/of hyperacusis: Constante geluiden in de oren, zoals suizen, piepen of zoemen, kunnen wijzen op tinnitus en vereisen evaluatie door een audioloog. Je kan ook een overgevoeligheid ervaren voor geluid en ook dan kan een audioloog je ondersteunen. Vaak brengt counseling rond geluid al heel wat helderheid.
 3. Evenwichtsproblemen: Als je last hebt van duizeligheid, problemen met balans of frequente valpartijen, kan een audioloog helpen bij het onderzoeken van mogelijke evenwichtsstoornissen.
 4. Blootstelling aan lawaai: Mensen die regelmatig of langdurig worden blootgesteld aan luid lawaai, zoals muzikanten, bouwvakkers of schietsportbeoefenaars, moeten hun gehoor regelmatig laten controleren om eventuele schade op te sporen.
 5. Kinderen met gehoorproblemen: Ouders zijn best alert op tekenen van gehoorproblemen of gehoorveranderingen bij kinderen, zoals spraak- en taalontwikkelingsvertragingen. Ook hier kan een audioloog advies geven en kan ontwikkelingsondersteuning met Auditory Brain Stimulation een optie zijn.

Waarom zou iemand een audioloog moeten contacteren?
Het raadplegen van een audioloog is essentieel omdat gehoorproblemen, indien onbehandeld, de levenskwaliteit kunnen verminderen. Vroegtijdige detectie en interventie kunnen helpen om verdere schade te voorkomen en passende maatregelen te nemen om het gehoor te behouden of te verbeteren.

Met welke problemen kan je bij de audioloog terecht?
Audiologen behandelen een breed scala aan problemen, waaronder:

 1. Gehoorverlies (zowel tijdelijk als permanent).
 2. Tinnitus (oorsuizen).
 3. Hyperacusis of overgevoeligheid voor geluid.
 4. Evenwichtsstoornissen en duizeligheid.
 5. Aanpassing en beheer van hoortoestellen.
 6. Gehoorbescherming en preventie van gehoorschade.
 7. Audiometrische tests en gehooronderzoek.
 8. Counseling rond geluid (Wat is belangrijk voor mij en wat niet? Wanneer gehoorbescherming dragen en wanneer beter niet? Hoe kan ik erger voorkomen? Hoe kan ik verbetering krijgen?)

Onze audiologe Ann-Sophie staat jou op een onafhankelijke en professionele manier bij!

Lees meer over Ann-Sophie.

Boek online je consultatie bij Ann-Sophie.