dementie

Dementie kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen, maar het risico op het ontwikkelen van dementie neemt toe met de leeftijd. Het komt voornamelijk voor bij oudere volwassenen van 65 jaar en ouder maar jongdementie bestaat ook. In dit artikel ‘Voorkom dementie’ geven we de lezer tips & tricks om hiermee om te gaan.

Factoren die het risico op het ontwikkelen van dementie kunnen verhogen

  1. Dementie kan worden beïnvloed door genetische factoren. Mensen met een geschiedenis van dementie in de familie lopen mogelijks een hoger risico op het ontwikkelen van dementie.
  2. Cardiovasculaire factoren die het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen, kunnen eveneens het risico op het ontwikkelen van dementie verhogen. We denken dan aan hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en roken.
  3. Een ernstig traumatisch hersenletsel kan het risico op dementie verhogen, vooral als het letsel herhaaldelijk optreedt. Denk hierbij aan herhaaldelijke sportblessures (bv. hersenschudding), herhaaldelijke militaire explosies (geluidsoverlast), hoofdletsel ten gevolge van verkeersongevallen, enz.
  4. Leefstijlfactoren, zoals een slecht dieet, een gebrek aan lichaamsbeweging en roken, kunnen het risico op het ontwikkelen van dementie verhogen.
  5. Psychologische factoren, zoals depressie, angst en sociaal isolement, kunnen het risico op het ontwikkelen van dementie verhogen.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel sommige van deze risicofactoren niet kunnen worden vermeden, er toch stappen kunnen ondernomen worden om het risico op dementie te verminderen.

Wat kan je doen om dementie te voorkomen?

Er is momenteel geen bekende remedie voor dementie, maar er zijn wel enkele stappen die je kan nemen om het risico op het ontwikkelen van dementie te verminderen of te vertragen:

  1. Fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om de bloedstroom naar de hersenen te verbeteren en de groei van nieuwe hersencellen te bevorderen. Probeer minimaal 30 minuten per dag matige fysieke activiteit te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
  2. Mentale stimulatie: Uitdaging van de hersenen helpt om nieuwe verbindingen tussen hersencellen te creëren en de cognitieve functie te verbeteren. Probeer nieuwe vaardigheden te leren, puzzels op te lossen of een nieuwe taal te leren.
  3. Doe gehoortraining of Auditory Brain Stimulation: Gehoortraining helpt om dementie te voorkomen door het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van het risico op sociale isolatie.
  4. Gezonde voeding: Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, vis, noten en zaden kan bijdragen aan de gezondheid van de hersenen. Vermijd het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde en transvetten, bewerkte voedingsmiddelen en suikers.
  5. Sociale interactie: Het onderhouden van sociale contacten stimuleert de hersenen en vermindert stress. Praat met vrienden en familie, doe vrijwilligerswerk of word lid van een club of een organisatie.
  6. Goede slaapgewoonten: Voldoende slaap is belangrijk voor het geheugen en de cognitieve functie. Zorg voor een regelmatig slaapritme, een vast slaapritueel en een comfortabele slaapomgeving.

Het verband tussen diabetes en obesitas en dementie

Hoewel de exacte relatie nog niet volledig begrepen wordt, vind je hier enkele belangrijke punten waarop diabetes en/of obesitas invloed hebben op de hersenen en ons cognitief vermogen:

  1. Schade aan de bloedvaten: Diabetes kan leiden tot schade aan de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen wordt verminderd.
  2. Insulineresistentie: Bij diabetes is het lichaam niet in staat om insuline goed te gebruiken, wat kan leiden tot insulineresistentie. Insuline is belangrijk voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel, maar het heeft ook invloed op de gezondheid van de hersenen. Insulineresistentie kan bijdragen aan de ontwikkeling van Alzheimer, een vorm van dementie.
  3. Ontstekingsreacties: Mensen met diabetes hebben vaak hogere niveaus van ontstekingsmarkers in hun bloed. Deze ontstekingsreacties kunnen bijdragen aan hersenschade en cognitieve achteruitgang.
  4. Glycotoxines: Diabetes kan leiden tot de vorming van glycotoxines, schadelijke stoffen die ontstaan ​​door de reactie van suikers met eiwitten in het lichaam. Glycotoxines kunnen schade aanrichten aan de hersenen en aldus bijdragen aan de ontwikkeling van dementie.
  5. Atherosclerose: Obesitas verhoogt het risico op atherosclerose, waarbij de bloedvaten vernauwen en de bloedtoevoer naar de hersenen beperkt wordt.
  6. Hormonale veranderingen: Obesitas kan leiden tot veranderingen in de hormonen die betrokken zijn bij de regulatie van de stofwisseling en de hersenfunctie, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van dementie.

Hoe kan luistertherapie of Auditory Brain Stimulation mij helpen om dementie te voorkomen?

Wanneer we ouder worden, vermindert of verandert ons gehoor. Hierdoor hebben we meer moeite om te communiceren en de wereld om ons heen te begrijpen. Dit kan leiden tot sociale isolatie, wat op zijn beurt kan leiden tot cognitieve achteruitgang en het risico op dementie kan vergroten.
Gehoortraining helpt om deze problemen te verminderen door het verbeteren van het gehoor en het vergroten van het vermogen om spraak te verstaan en om vlotter te spreken. Bovendien helpt gehoortraining ook de cognitieve functie verbeteren, omdat het de hersenen uitdaagt om te luisteren en te begrijpen. Hierdoor vermindert het risico op cognitieve achteruitgang. Het is belangrijk om tijdig te beginnen met gehoortraining om het gehoor en de cognitieve functie te behouden en te verbeteren.

Bekijk ook ons 50-plussers programma ter ondersteuning van jouw algemene gezondheid en wel voelen.