Tandenknarsen en kaakklemmen

Wat gebeurt er precies en waar komt het vandaan?

Tandenknarsen en/of kaakklemmen zijn gevolgen van een verhoogde vechtreactie van het autonoom zenuwstelsel. Met andere woorden, dit is een stress geïnduceerde reactie.

De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, nek- en schouderpijn, spanning of pijn ter hoogte van de kaken.

De klachten komen het meeste voor in de ochtend, bij stressmomenten en komen en gaan tijdens langere periodes van stress of spanning.

Als bepaalde triggers, bewust of onbewust door ons brein als bedreigend worden ervaren, gaat het lichaam in een vecht- of vluchtreactie. Dit gaat gepaard met extra spierspanning, verhoogd hartritme, versnelde ademhaling en grotere prikkelbaarheid. Daarnaast kunnen spijsvertering en slaapritme ook nog verstoord worden.

Aangezien onze kauwspieren de sterkste spieren in het lichaam zijn, zal het effect hier ook het grootste zijn. Met tandenknarsen of kaakklemmen als gevolgen. De druk in het kaakgewricht zorgt voor verhoogde prikkeling van de trigeminuszenuw. Hierdoor ontstaat hoofdpijn ter hoogte van de slapen en het voorhoofd.

Naast een rechtstreekse prikkeling van de trigeminus, is het kaakgewricht neurologisch verbonden met de twee bovenste nekwervels C1 en C2.

Hierdoor kan eveneens hoofdpijn ontstaan ter hoogte van het achterhoofd, bandpijn tot boven de ogen (C2) of pijn op de top van het hoofd met eventueel duizeligheid (C1).

Naast hoofdpijn kan dan spanning ontstaan ter hoogte van de spieren die het achterhoofd verbinden met deze twee wervels en over de hele trapeziusspier. Hierdoor kan pijn optreden van schouders tot middenrug.

Om klachten vanwege tandenknarsen of kaakklemmen goed te behandelen, is het nodig om zowel de fysieke blokkades in de nek en craniaal op te heffen als de oorzaak ervan aan te pakken:

  1. spanning kaakgewricht en nek: osteopathie – craniale therapie
  2. druk op kaakgewricht vermijden: opbeetplaat ‘s nachts
  3. stressreflex onderbreken

Dankzij de combinatie van verschillende therapieën bij DyoB, helpen wij jouw klachten snel te verminderen.

Christophe Wolfs
Osteopaat

Boek nu je afspraak bij onze osteopaat!