Hoortoestelaanpassing

Hoortoestelaanpassing is een belangrijke stap op weg naar een verbeterde auditieve ervaring. Het proces van hoortoestelaanpassing bestaat uit verschillende stappen om ervoor te zorgen dat uw hoortoestellen perfect zijn afgestemd op jouw unieke behoeften.

 1. Audiologisch Onderzoek:
  Het begint allemaal met een grondig audiologisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit
  – het evalueren van je gehoorgang en trommelvlies a.d.h.v. een otoscopie
  – het evalueren van het gehoor voor verschillende frequenties via een audiometrie, zowel via beengeleiding als via luchtgeleiding
  – het detecteren van een eventuele geleidingsfactor door stemvorkproeven
  – het evalueren van het spraakverstaan d.m.v. een spraakaudiometrie
 2. Doorverwiizing naar de NKO-arts:
  Wanneer blijkt dat je in aanmerking komt voor het dragen van hoortoestellen en/of wanneer ik een probleem met je gehoor of oren detecteer, zal ik je steeds doorverwijzen naar een NKO-arts voor verder onderzoek.
  Indien nodig, zal de NKO-arts tijdens dat consult een voorschrift voor hoortoestellen meegeven.
 3. Intakegesprek:
  Tijdens dit gesprek gaan we dieper in op je levensstijl, communicatiebehoeften en persoonlijke voorkeuren. Deze informatie is essentieel voor het kiezen van het meest geschikte hoortoestel.
 4. Aanpassing van de hoortoestellen:
  Je kan de gekozen hoortoestellen gedurende een maand vrijblijvend uitproberen. De hoortoestellen worden volgens jouw gehoor en voorkeuren ingesteld. Tijdens de proefperiode zien we elkaar geregeld terug zodat ik de instellingen kan fine-tunen om ervoor te zorgen dat je comfortabel en effectief kunt horen in verschillende omgevingen.
 5. Goedkeuring door de NKO-arts en administratieve afhandeling
  Op het einde van de proefperiode en wanneer je zelf tevreden bent over de hoortoestellen, zal ik je gehoor opnieuw testen. Wanneer je voldoende winst behaalt met de hoortoestellen, zal de NKO-arts de goedkeuring geven voor de aankoop van de hoortoestellen.
  Na deze goedkeuring breng ik de administratie in orde voor de (gedeeltelijke) terugbetaling van de hoortoestellen door de mutualiteit.

Door dit gestructureerde proces zorgen hoortoestelaanpassingen ervoor dat je niet alleen hoort, maar dat je echt geniet van geluiden in al hun nuances. Het opent de deur naar een wereld van helderheid en communicatie, waardoor je vol vertrouwen kunt deelnemen aan het leven om je heen.

Meer info? Contacteer Ann-Sophie, de audiologe bij DyoB.