Evenwichtstoornissen

Evenwicht en evenwichtsstoornissen

Wist je dat ons gehoororgaan bestaat uit 2 delen? Het slakkenhuis of de cochlea en het evenwichtsorgaan of het labyrint. Het lijkt logisch dat veranderingen in het gehoor ook een invloed kunnen hebben op het evenwicht en de stabiliteit van het lichaam.

Evenwicht en balans worden overwegend gestuurd door het evenwichtsorgaan dat bevindt zich in het binnenoor. Dir orgaan is verantwoordelijk voor het uitsturen van informatie naar de hersenen over de positie van het lichaam in de ruimte. De hersenen verwerken op hun beurt deze informatie samen met wat ze doorkrijgen via andere zintuigen en spieren. Voornamelijk oren en ogen werken hierin nauw samen.
Wanneer al deze informatie niet volledig overeenkomt, kunnen de hersenen het lichaam niet goed positioneren en kan er sprake zijn van duizeligheid. Naast het evenwichtsorgaan kan ook het binnenoor bijdragen tot evenwichts- en gehoorproblemen. Het binnenoor bevat een massa aan buisjes gevuld met verschillende vloeistoffen. Wanneer er teveel of te weinig vloeistof aanwezig is, kunnen er evenwichts- en gehoorproblemen optreden waaronder tinnitus en gehoorverlies.

Heb jij last van evenwichtsproblemen in combinatie met een verandering in je gehoor? Heb je na geleverde inspanningen (medicatie, vertoog oefeningen,…) geen oplossing gevonden? Zou er sprake kunnen zijn van de ziekte van Ménière?

De ziekte van Ménière komt in de meeste gevallen maar aan één kant voor. Je herkent deze aandoening door de combinatie van een aantal symptomen:

tinnitus (oorsuizen) of druk op het oor
aanvallen van vertigo (hevige duizeligheid) en evenwichtsproblemen
plots gehoorverlies
misselijkheid en braken

Auditory Brain Stimulation kan een oplossing zijn voor u. Kom lang voor een test en we bekijken samen of deze therapie (of een combinatie van inhouse therapieën) aangewezen is.

evenwichtsstoornis