Waarom het dragen van een hoofdtelefoon negatief werkt bij overprikkelde kinderen

We zijn ons vaak niet bewust van de negatieve gevolgen van het gebruik van een hoofdtelefoon voor overprikkelde kinderen .

Bij Praktijk DyoB streven we ernaar overprikkelde kinderen met of  hooggevoelige kinderen (HSP) de juiste ondersteuning en begeleiding te bieden. We zien dat het gebruik van hoofdtelefoons steeds vaker wordt ingezet als hulpmiddel om kinderen te helpen zich te concentreren en te kalmeren in drukke omgevingen. Hoewel dit hulpmiddel goedbedoeld kan zijn, willen we hier graag ook de negatieve gevolgen belichten. Door samen na te denken over de beste aanpak kunnen we onze zorg op een holistische en effectievere manier vormgeven.

Verminderde sociale interactie en communicatie

Hoofdtelefoons kunnen overprikkelde kinderen helpen zich af te sluiten van hun omgeving, maar dit kan ook de sociale interactie belemmeren. In een klaslokaal of andere groepssetting is het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Wanneer kinderen zich regelmatig isoleren met een hoofdtelefoon, missen ze cruciale momenten voor communicatie en sociale interactie, wat hen op langere termijn kan belemmeren in hun sociale en emotionele ontwikkeling.

Verzwakking in de cognitieve zone

Voor opgroeiende kinderen is de zone 1000-3000 Hz cruciaal. In deze zone ontwikkelt zich de communicatie in de brede zin van het woord. Dit gaat dus niet enkel over spreken, maar ook over klankkleur, intonatie, wiskundig denken, spacialisatie, socialisatie en vooral ook de ontwikkeling van de spraak. Door deze frequenties toe te laten en ons oren continu te trainen, stimuleren we hersengebieden die belangrijk zijn voor onze ontwikkeling alsook ons motorisch functioneren.

Belemmering van de ontwikkeling van een natuurlijk gehoor

Het oor controleert via het evenwichtsorgaan het evenwicht, de coördinatie, de spiertonus en iedere lichaamsspier. Het stuurt de ogen tijdens het lezen en de arm, de hand en de vingers bij het schrijven. Het is verantwoordelijk voor een rechte houding en stuurt onafgebroken signalen door over hoe wij ons in de ruimte bewegen. Het oor stuurt ons tijd- en ritmegevoel en ons ruimtelijke voorstellingsvermogen. Als energiecentrale heeft het oor de taak om de hersenen en daardoor ons volledige organisme van energie te voorzien. Het oor is dus veel meer dan horen alleen en cruciaal in ons optimaal functioneren.

Afname van auditieve waakzaamheid

In een drukke klas of therapiegroep is het van essentieel belang dat kinderen in staat zijn om belangrijke signalen, zoals instructies van de leraar of waarschuwingen, op te vangen. Hoofdtelefoons kunnen de auditieve waakzaamheid verminderen, waardoor kinderen mogelijk niet snel genoeg reageren op veranderingen in hun omgeving of instructies missen.

Vertraging van zelfregulatievaardigheden

Het gebruik van hoofdtelefoons kan overprikkelde kinderen tijdelijk helpen om prikkels te verminderen, maar het belemmeren van externe prikkels kan hen verhinderen om zelfregulatievaardigheden te ontwikkelen. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze op een gezonde manier met overprikkeling kunnen omgaan, zonder altijd een hulpmiddel te gebruiken om zich af te sluiten.

Gezondheidsrisico’s en fysieke ongemakken

Langdurig gebruik van hoofdtelefoons kan leiden tot fysieke ongemakken, zoals pijn aan de oren of druk op het hoofd. Dit kan vooral problematisch zijn voor kinderen die gevoelig zijn voor sensorische prikkels. Daarnaast kunnen te harde geluiden schadelijk zijn voor het gehoor op de lange termijn.

Leer wat wel of niet goed is qua geluid voor je zoon of dochter tijdens een gehoorcounseling bij DyoB. Boek een audiologietest (zintuigelijke verwerkingstest) om meer inzicht te krijgen in jouw specifieke situatie en ontdek wat de behandelingsmogelijkheden zijn.

Bovenstaande is absoluut ook geldig voorvolwassenen met hyperacusis of overgevoeligheid voor geluid.