Stress en burn-out

Stress en burn-out

Zinvolle begeleiding bij stress of burn-out klachten

In mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen met serieuze klachten omtrent overspannenheid. Tijdens de anamnese wijden we vaak uit naar de symptomen, de overprikkeling, de mogelijke oorzaken, enz… Stress en burn-out coaching is een perfecte aanvulling aan de therapieën bij DyoB, maar staat tevens ook los op zich. Vanuit mijn brede achtergrond kan ik mensen zowel mentaal als fysiek bijstaan (burn-out is immers een totaalproces waarbij zowel zintuigelijke als lichamelijke ontspanning cruciaal zijn).

Lees hier meer over onze aanpak bij stress en burn-out coaching.

Totaalaanpak bij een burn-out, verminderde stressresistentie of een depressie.

Om vandaag de dag succesvol te zijn en te kunnen omgaan met de overload aan complexe problemen die de maatschappij met zich meebrengt, dienen we creatief en positief te zijn. Het streven naar een bevredigend en zinvol beroeps- en familieleven is niet altijd even simpel. De gelijktijdige overprikkeling in onze jachtige maatschappij (GSM, radio, tv, ipad, Facebook, Linkedin, Instragram,….) maakt ons kwetsbaar en onze zintuigen worden tot het uiterste gedwongen. Meer dan 90% van alle zintuiglijke prikkels gaan ook over de auditieve weg. De kans bestaat dan ook dat er in dit systeem veiligheidsmechanismen in werking treden waardoor sommige prikkels niet meer binnen komen en anderen veel te sterk aanwezig blijven.
Het menselijk oor, in zijn natuurlijk functionerende staat, levert de noodzakelijke energie voor het denken, de concentratie, het geheugen, onze vitaliteit en creativiteit. Auditory Brain Stimulation of Luistertherapie, optimaliseert deze energie en onze psychische mogelijkheden. Onze intellectuele energie kan door vermoeidheid en stress stilaan uitgeput geraken. Door het opnieuw opladen van het neurologisch systeem en door spanningen te reduceren, zorgt luistertherapie voor een meer gebalanceerd leven. Beter slapen, verbeterde eetlust, meer levenslust, verbetering van communicatie en sociale interactie, verhoogde concentratie, geheugen, vitaliteit en zelfvertrouwen vinden ingang. Ook de creativiteit verbetert dankzij de gebruikte technieken. Tijdens de luistersessies zullen de actieve sessies (spreken, zingen) de deelnemer helpen om zijn of haar talenten optimaal te benutten.

Herkenbare symptomen

Het oor dient niet alleen om te horen en om te luisteren maar het is ook het orgaan dat ons evenwicht controleert en ons lichaam stimuleert. Het gehoororgaan bestaat uit twee samenwerkende onderdelen. Het evenwichtsorgaanburnout (vestibulair systeem) stuurt de spierbewegingen in ons lichaam en zorgt voor onze motoriek, balans en lichaamshouding. Het slakkenhuis (cochleair systeem) laadt de hersenen en het lichaam energetisch op, waarbij vooral de hoge tonen een belangrijke rol spelen. Deze zone van hoge tonen is vaak diegene die sterk veranderd in de aanloop naar een burn-out of een depressie. Door een training met het Elektronische Oor (letterlijk “oorfitness” te doen) wordt de psychische en fysieke balans hersteld en/of verbeterd. Het zelfvertrouwen gaat groeien en angsten zullen verdwijnen. Dit zijn twee factoren die onontbeerlijk zijn voor de verbetering van zowel privé- als werkprestaties.
Door deze verbeterde controle kunnen we de uitdagingen en beproevingen van het leven weer beter aan.
De Tomatis methode geeft letterlijk een opstap naar een fijn gevoel en een grote sprankel motivatie. Kortom, een duw in de juiste richting naar een overzichtelijk herstel op kortere termijn.

Bij stress en burn-out zoeken wij steeds samen naar het beste behandelingsplan. Hierbij is het noodzakelijk om zeer individueel te werken en de juiste puzzelstukjes (coaching, psychotherapie, osteopathie, pure ontspanning,…) samen te brengen.

Op mentaal vlak

besluiteloosheid
geheugenstoornissen
concentratieproblemen
chaotisch denken
te eng denken
overbezorgd zijn
piekeren
dromen of nachtmerries
onrust
gevoel van mentale uitputting
angsten

Op fysiek vlak

hoofdpijn
hartkloppingen
misselijkheid
vermoeidheid
spierkrampen
ademhalingsproblemen
hyperventilatie
slechte eetgewoonten
onverklaarbare lichaamspijnen
slaapproblemen
buikproblemen

Op emotioneel vlak

snelle irritatie
weinig motivatie
somber of depressief gevoel
kleinigheden opblazen
zich gespannen voelen
zich afwezig houden
ongelukkig zijn
gevoel van innerlijke leegte

Herken je bovenstaande symptomen van stress?

Indicaties zijn : burn-out, depressie, verminderde stress resistentie, somber gevoel, negatief denken, extreme vermoeidheid, concentratie- en geheugenstoornissen,…

Uit onderzoek (du Plessis, 2001, Z-Afrika) is gebleken, dat de Tomatis methode effectief is in de behandeling van stress en depressie. Er werden significante verbeteringen gemeten in de ervaring van negatieve gevoelens, zoals gespannenheid en vermoeidheid en in het optreden van depressies en neurotisch gedrag. Het psychologisch welbevinden was duidelijk versterkt. In onderzoek (Olkiewicz, 2001, Zweden) gericht op het ervaren van veranderingen door de cliënt zelf, zijn significante verbeteringen gemeten in het energieniveau, de aandacht en het aanpassingsvermogen.

Hoe aanpakken?

Stap 1 is een afspraak maken voor een audiologietest. Deze test van 25 min. wordt gevolgd door een duidelijke toelichten van jouw individuele situatie. Vervolgens krijg je uitleg over het functioneren van de luistertherapie en/of de coachingsmogelijkheden voor jou. Hierna heb je een duidelijk beeld van jouw huidige situatie en de mogelijkheden voor herstel. Wij werken vaak met een combinatie van Auditory Brain Stimulation, integraal lichaamswerk, ontspanningstechnieken, psychotherapie en stress en burn-out coaching. Boek nu je afspraak voor stap 1!

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld

stressLees mijn artikel over hoe stress ons natuurlijk gehoor kan veranderen : Stress is zo’n negatief woord terwijl het eigenlijk gewoon “motivatie” betekent !