Wat is Shiatsu of drukpuntmassage en wat doet het?

In het oude China werd een arts niet betaald om patiënten beter te maken, maar om mensen gezond te houden. Zodra iemand ziek werd, kreeg hij de behandelingen gratis. De gezondheidszorg was dus vooral preventief. Er waren 5 soorten behandelingen: acupunctuur, dieet, kruidentherapie, moxa en anma (massage). Shiatsu of drukpuntmassage is uiteindelijk als therapievorm uit anma ontstaan.

De naam shiatsu is in Japan ontstaan waar veel uit de Chinese cultuur overgenomen en verder ontwikkeld werd . Hieruit is een massagevorm ontstaan die gebaseerd is op de oude Chinese acupunctuurtheorie en de technieken uit de anma gebruikt, zoals druk geven op tsubo’s (drukpunten), meridiaanstrekkingen, gewrichtsmanipulaties en tonificerende aanrakingen.

Shiatsu helpt bij vermoeidheid, rugpijn, nek- en schouderklachten, gewrichtspijn, vochtophoping, slapeloosheid, depressie, burnout, onrust, hoofdpijn, menstruatieproblemen, lage weerstand, spijsverteringsklachten, overprikkeling, enz…Deze combinatieklachten hebben dikwijls zowel een geestelijke als een lichamelijke oorzaak. Shiatsu beïnvloedt de fysieke én psychologische factoren die bij de meridianen horen en is daarom bij uitstek geschikt voor de behandeling van dergelijke ‘dubbele’ klachten. Bij chronische klachten kan Shiatsu verlichting en steun geven, waardoor het gevoel van welzijn verbetert.

Vingerdruk

Shiatsu betekent letterlijk druk met de vingers. Op een ontspannen manier en met het natuurlijk lichaamsgewicht wordt lichte druk uitgeoefend op bepaalde punten. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet gegeven worden. Door de druk die de behandelaar geeft, beïnvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen; de meridianen. Tijdens een behandeling wordt er gewerkt aan het harmoniseren van de lichaamsenergie.

Een shiatsu behandeling brengt rust, maakt gespannen spieren en stijve gewrichten los en maakt het lichaam vitaler. Shiatsu werkt op de subtiele anatomie waarbij energie naar de organen en de rest van het lichaam stroomt door een netwerk van energiebanen. Indien er langs deze meridianen blokkades zijn, kunnen deze blokkades zowel fysiek, mentaal als emotioneel, klachten veroorzaken.

Shiatsu heeft als doel de natuurlijke herstellende krachten van het lichaam te activeren door blokkades op te heffen. Een combinatie met andere inhouse disciplines is altijd mogelijk.

Waarom shiatsu?

Hieronder een aantal redenen om een afspraak te boeken:

  • Je hebt een goede gezondheid en wil het zo houden;
  • Je wilt terug fit worden (je bent vermoeid, voelt spanningen in je lichaam en hebt gebrek aan kracht);
  • Sommige organen zijn pijnlijk, je gewrichten zijn stijf of je spieren doen pijn;
  • Je komt niet meer echt tot rust;
  • De gifstoffen in je lichaam worden slecht geëlimineerd;
  • Je hebt stress en zenuwen, voelt je depressief, treurig, woedend of angstig, … kortom je emoties hebben de bovenhand en je had graag wat meer evenwicht;
  • Je hebt beslist om jezelf te verzorgen!  Als het goed gaat met jou, dan gaat het met al de rest ook beter.
Wanneer niet?

Shiatsu is níet geschikt voor de behandeling van ziektes die met hoge koorts of infecties gepaard gaan.

Hoe verloopt een behandeling?

Shiatsu is een manuele techniek zonder gebruik van enig instrument en wordt op de kledij uitgeoefend.

Door het behandelen van drukpunten, meridianen en organen met onder andere druk, strekking, rotatie, palpatie,… kan de energie opnieuw in beweging worden gebracht. Het lichaam wordt opnieuw in balans gebracht en klachten kunnen zich herstellen.

Een behandeling duurt ongeveer één uur. Na een kort intake gesprek, geniet men van een behandeling van 45 minuten.

Hoe vaak neem ik een behandeling?

Met shiatsu streven we naar een betere balans en werken we aan het voorkomen van ongemakken. Idealiter herhaal je de behandeling om de 4 à 5 weken. In bepaalde situaties kan het aangewezen zijn om de tussenpozen in te korten tot 1 of 2 weken.

Bij Dyob werken we graag jouw persoonlijk plan uit. Wij voorzien dan ook speciale tarieven voor meerdere behandelingen.