Zwangerschap

zwangerschapDe maanden van je zwangerschap zouden een gelukzalige periode moeten zijn van genieten en ontdekken. Wetende dat de ontwikkeling van je baby in prenatale fase zeer belangrijk is op zintuiglijke en neurologisch vlak, kan je daar zelf ook een bijdrage aan leveren. Bij DyoB kan je een speciaal zwangerschapsprogramma volgen dankzij de combinatie van relatietechnieken en Audio Psycho Phonology of Luistertherapie.

Vanaf wanneer hoort een foetus?

Professor A. Tomatis was een pionier op het vlak van prenataal gehooronderzoek. Al in de jaren 1950 wist hij dat de foetus in de baarmoeder hoort. Belangrijk is dat het oor, en wel beide onderdelen (het cochleaire gedeelte of het slakkenhuis voor het horen en het vestibulaire gedeelte voor het evenwicht) het eerste zintuig is dat halverwege de zwangerschap, is ontwikkeld en via de gehoorzenuw met de hersenen is verbonden. Het binnenoor heeft op dit moment zijn, levenslange, maximale grootte bereikt. Daarmee is het oor het eerste zintuig dat informatie naar de hersenen stuurt. De signalen van het oor zijn essentieel voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen. Het oor legt gelijktijdig de basis voor alle andere waarnemingsvormen. Deze gaan immers uit van de ervaringen die gebaseerd zijn op het horen.
De foetus ervaart niet alleen de klank, het ritme en de melodie van de moederstem, maar beleeft via de stem ook het volledige gevoelsspectrum van de moeder. Is de moeder evenwichtig, vrolijk en gelukkig of is zij neerslachtig, angstig of depressief? Het kind ervaart dit gevoelsspectrum als eigen emoties. Het kan nog geen onderscheid maken tussen de moeder en zichzelf. Om de eenheid van moeder en kind te verduidelijken, verklaarde Tomatis: “Moeder IS kind, kind IS moeder”. Bij overwegend positieve en aangename signalen ontstaat een geslaagde dialoog in de baarmoeder en ontwikkelt de foetus een gevoel van geborgenheid en oervertrouwen. Deze basale waarnemingsbelevenissen wekken in het kind een luistergedrag op, de wens om te communiceren.

Je kan met ons zwangerschapsprogramma opstarten in elke fase van de zwangerschap.  Indien  bepaalde zwangerschapskwaaltjes aanwezig zijn gaan we met shiatsu behandelingen deze ook ondersteunen

Interesse? Lees alles over ons zwangerschapsprogramma met ontwikkelingsstimulatie voor je baby.

Boek nu je afspraak voor de bespreking van de therapie tijdens je zwangerschap.