Burn-out of niet?

Vanmorgen had ik een gesprek met een jonge zelfstandige. Vol van vuur en passie, gedreven en vastbesloten begonnen aan zijn verhaal als zelfstandige, een 10-tal jaren geleden.

“Om er te geraken moet je hard werken, blijven zoeken en vaak over je grenzen gaan. Zowel lichaam als geest geraken ingesteld op deze drive modus : steeds maar vooruit gaan, hard werken en veel uren kloppen. Want dit is toch normaal als zelfstandige. Dat zie ik andere succesvolle ondernemers ook doen. Ik luister podcast over ondernemen, ik ga naar seminaries en cursussen omtrent leiderschap, ik bezoek netwerk events, ik ga er volledig voor.

Maar (en nu komt het!), ik heb al een 5-tal jaren continu hoofdpijn, heb overal pijnen die niet blijken te verbeteren (pols, schouder, rug, knieën, uitstraling in de benen, …). Ik heb het ondertussen zelfs opgegeven om nog naar de osteopaat te gaan want alles verbetert tijdelijk, maar komt dan toch weer terug. Bovendien heb ik last van oorsuizingen, kan ik mij moeilijk concentreren en vermijd ik drukke ruimtes (café, restaurant,…). Mijn vrouw zegt da tik soms gewoon dingen niet hoor en ook zij maakt zich zorgen om mij. Kortom, ik denk dat het zo niet verder kan!”

Voor mij is dit een herkenbare situatie bij deze doelgroep van hardwerkende zelfstandigen, of idem mensen in loonverband die werken met hoge targets. Ze werken en leven al jaren in een bepaalde voorwaartse drive waarbij ze, om dit te kunnen volhouden!, tegen zichzelf moeten zeggen :
“Ik wil het niet zien, hoeren, voelen…..want anders kan ik niet blijven functioneren!”

Gevaarlijke situatie!!! Zeker wanneer deze al jaren aan de gang is, ga je je systeem langzaamaan omschakelen en zintuigen op een andere manier laten werken. Of beter gezegd, enerzijds zintuigen laten uitdoven (niet willen horen, zien, voelen,….) en anderzijds veel te gevoelig laten afstemmen (oorsuizingen, overgevoeligheid voor licht/geluid, pijnervaringen,…).

En dan ontmoet ik ook die andere ondernemer….

Diegene die voelt dat zijn hoofd op ontploffen staat, die enorm angstig is, die vaak over emotioneel reageert, die begint te twijfelen aan zichzelf. “Ben ik wel in de wieg gelegd om deze job te doen? Doe ik het wel goed genoeg? Loop ik niet tegen mijn eigen limiet aan? Hoe lang kan ik dit nog blijven volhouden? Kan mijn lijf dit nog langer aan? Wat kan er gebeuren?……”

Herkenbaar?

Voor mijzelf wel! En ja, ook ik heb met vallen en opstaan moeten leren wat zelfzorg en zelfreflectie is. En dat alles brengt zoveel wijsheid en perspectief. Wat ben ik daar dankbaar voor. 😊🙏

#zelfzorgtips #zelfreflectie #coachingtips #luistertherapie #auditorybrainstimulation #burnout #burnoutpreventie

Lees hier meer over onze burn-out preventie en behandelprogramma’s.