Stelling: Veiligheid is in je lichaam te ervaren, niet in je hoofd!  fear

 

(Hans Keupink – Levensloopcoach bij Autisme en ADHD)

Als je bewustzijn onvoldoende diep in je lichaam doordringt is het zeer moeilijk om veiligheid te ervaren. In dat geval blijft je hoofd als een dolle bezig om een surrogaat-veiligheid te creëren. 
Dat doet het op allerlei manieren zoals: alles altijd hetzelfde willen, voorspelbaarheid verlangen, lastige situaties uit de weg gaan en eigen ontwikkeling blokkeren. 
Er blijft altijd een basale angst voelbaar, die je kost wat kost probeert te vermijden, omdat die als zeer bedreigend wordt ervaren voor je al zo breekbare gevoel van veiligheid.

Mijn ervaring is dat je via lichaamsbehandelingen en de juiste ondersteuning, je angst wel kan deblokkeren. Via shiatsu kunnen we ons concentreren op de blaasmeridiaan.  

De blaas meridiaan loopt vanuit de binnenste ooghoek over het hoofd langs de rug, achterzijde been naar de kleine teen. Als in het verloop van de blaas meridiaan een blokkade zit, kan dat klachten geven als:
Neusverkoudheid, tranende ogen, hoofdpijnklachten, pijn in de schedel
Doorbloedingsstoornissen van de hersenen zoals evenwichtsstoornissen, epilepsie, vergeetachtigheid
Gehoorstoornissen
Pijnklachten van de wervelkolom zoals nek-, schouder-, en lage rugklachten 
Blaasontsteking, veel veelvuldig plassen, bedplassen,…
Uitstralende pijn in het been, pijn in de knieholte, krampen in de kuiten, enkelklachten en pijn in de voet

Emoties die bij de blaas meridiaan horen zijn:
onzekerheid, schaamte, onmacht, overlevingsangst, angst, onzekerheid, gebrek aan wilskracht, besluiteloosheid, gevoel van onveiligheid, vernederd voelen, minderwaardigheidsgevoel, achterdocht, dogmatisme en perfectionisme, angst voor afwijzing.

blaasmeridiaan