Depressie en burn-out

Depressie

Despair

In de donkere wintermaanden, als de dagen kort zijn en de hoeveelheid daglicht bijgevolg klein is, kampen nogal wat mensen met een winterdip of ‘Seasonal Affective Disorder’ (SAD) of een depressie. Omdat artsen geloven dat patiënten zo’n SAD ontwikkelen als hun hormoonhuishouding – en dan vooral de productie van het goed humeur hormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine – in de war raakt. De winter gaat samen met het natuurelement water, alsook klachten die verband houden met de waterorganen, nieren en blaas. De herfst correspondeert dan weer met het element metaal en met aandoeningen aan de longen en dikke darm. Via een Shiatsu behandeling of drukpuntmassage kan de geblokkeerde energie weer vrijgemaakt worden. Een ondersteunende therapie is Audio Psycho Fonologie of Luistertherapie waarbij via de beïnvloeding van het gehoororgaan extra stimulansen gegeven worden aan de hersenen.

Probeer zeker ook de Raindrop behandeling : uiterst pijnstillend, zuiverend en harmoniserend!

Burn-out en stress

De nieren worden in Shiatsu en in de TCM (Traditionele Chinese Medicine) beschouwd als dé energiekracht van het lichaam. Het is “de oven” die ons warm houdt, hij levert warmte en energie doorheen het ganse lichaam. Samen met de blaas spelen ze een belangrijke rol bij kwijt geraken van afvalstoffen en onzuiverheden.

In de winter heeft de koude een duidelijk waarneembaar effect op de nieren en blaas. Aangezien we minder zweten, plassen we meer. Daarom is het van vitaal belang om de “oven” van het lichaam ook lekker warm te houden. Onze lage rug kunnen we beter niet blootstellen aan de koude bij het werken of eender andere actie. Vaak ervaart men pijn in de onderrug in de winter om deze redenen.

Bijnieruitputting
Onze twee bijnieren zijn kleine, driehoekige endocriene klieren aan de bovenkant van elke nier. Elke bijnier is ongeveer 3 centimeter breed en een halve centimeter hoog. Zij maken deel uit van het endocriene systeem dat helpt bij het normaliseren van de hormonen.
Wanneer de bijnieren niet optimaal functioneren, spreekt men een aandoening die bekend staat als bijniervermoeidheid of uitputting van de bijnieren of Burn-out. Bijniervermoeidheid ontwikkelt zich vaak na perioden van intense of langdurige fysieke of emotionele stress. Dit leidt tot over gestimuleerde klieren die niet meer in staat zijn om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.

Oorzaken :
Emotionele en lichamelijke stress tijdens langere perioden
Overmatig alcoholgebruik
Overtollige cafeïnegebruik
Blootstelling aan verontreinigende stoffen
Trauma
Bacteriële infecties
Angst
Koude
Overtollig zout / natrium
Excessen van seksuele activiteit

Dingen om te onthouden bij symptomen van Burn-out :
Overdrijf niet! Begin met matige, consistente oefeningen om energie reserves op te bouwen en eventueel ter ondersteuning van  het verlies aan overgewicht. Doe dit twee tot drie keer per week.
Niet direct detoxen!  Begin pas met ontgifting wanneer je lichaam ertoe in staat is en zeker niet als je nieren al enorm worden belast.
Houd je onderrug warm! Verwarmingpads, baden, sauna’s, warme onderkleding zijn allemaal weldoend. Houd je shirt netjes verscholen in je broek/rok en wrijf je lage rug krachtig in met cirkelvormige beweging om warmte en circulatie te genereren.
Start Shiatsu behandelingen. Deze therapie geeft letterlijk een boost aan het energiesysteem van het lichaam. Bovendien is ook bekend dat Shiatsu de stemming verbetert en een persoon helpt om beter om te gaan met fysieke en emotionele stress.
Ervaar de boost die je krijgt via Luistertherapie!
Probeer zeker ook de Raindrop behandeling : uiterst pijnstillend, zuiverend en harmoniserend!

Graag meer info over jouw persoonlijke situatie? Bel (0498/29 53 39) of mail naar info@dyob.be.

Ik maak als gediplomeerde APF therapeut deel uit van het Mozart-Brain-Lab netwerk.