Er ligt mij (letterlijk & figuurlijk) iets op de lever!

“Le rire est le meilleur désinfectant du foie!”
Malcolm de Chazal – Mauritiaans Franstalig schrijver en schilder

“Er ligt mij iets op de lever”, die uitspraak ken je wel. Wist je dat vooral woede, kwaadheid en frustratie voedingsbodems zijn voor leverproblemen? Aan deze emoties kunnen we vaak merken dat er op fysiologisch vlak wat mis gaat met dit belangrijke orgaan.
anger

De lever is het grootste orgaan in het lichaam en bevindt zich in de rechterbovenhoek van de buik. Het is één van de belangrijkste organen in ons lichaam dat helpt bij de vertering van voedsel, de uitscheiding van toxische stoffen en de verwerking van glucose, ijzer, cholesterol en proteïnen. Deze verwerking van toxische stoffen vergt van de lever heel veel energie. Maar hoe herkennen we nu de symptomen van een overbelaste, ongezonde lever en kunnen we leverproblemen voorkomen?

Wil je op een natuurlijke manier je lever ondersteunen, doe min. 2 x/jaar een kuur met Hepudrain.
Kom ook eens langs voor een behandeling van je levermeridiaan als je bepaalde symptomen herkent. Neem nu contact!

Symptomen van een ongezonde lever.

Met uitzondering van de hersenen is de lever het meest complexe orgaan in ons lichaam. De lever in goede conditie houden is daarom van essentieel belang voor onze gezondheid en welvoelen. Een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl is de regel bij uitstek voor de lever. Het vermijden van alcohol en tabak, voldoende bewegen en matig zijn met medicatie zorgen ervoor dat toxines zich niet opstapelen en gemakkelijker uitgescheiden worden. Daarom is het interessant om onze lever een beetje te sparen en beter voorkomen dan genezen.

1. Maagkrampen en een opgeblazen gevoel
Er zijn weleens van die dagen dat we last kunnen hebben van opgeblazen handen, voeten, enkels en het gevoel van een abnormaal opgezwollen buik. Houden de klachten langdurig aan en heb je dagelijks te maken met ophoping van lucht in de buikstreek, buikpijn en een vertraagde spijsvertering, dan kan dit mogelijk wijzen op een verminderde werking van de lever. Giftige stoffen en toxines worden niet of trager afgevoerd en stapelen zich op ter hoogte van de lever. Het gevolg kan risico op ascites of vochtophoping in de buikholte zijn. Een arts consulteren is dan absoluut noodzakelijk.
2. Verandering van kleur urine en stoelgang
Is je urine lichter gekleurd is dan gewoonlijk en is ook de stoelgang minder donker of zijn er bloedspoortjes aanwezig, dan kunnen dit mogelijk signalen zijn van leverproblemen of aandoeningen van de nieren en wordt aangeraden je arts te raadplegen. Ook het donker kleuren van urine kan in dezelfde richting wijzen door een te hoge aanwezigheid van bilirubine.
3. Geelzucht
Een beter bekend symptoom is geelzucht (gele verkleuring van het oogwit en tandvlees (slijmvliezen) en de huid). Geelzucht ontstaat doordat er te veel bilirubine, een afbraakproduct van rode bloedcellen, in het bloed aanwezig is. Deze stof wordt normaal gesproken verwerkt door de lever en daarna als onderdeel van het spijsverteringssap gal afgescheiden. Als de lever niet naar behoren functioneert, wordt bilirubine niet zoals het hoort uit het lichaam verwijderd en ontstaat deze gelige kleur, die zo typisch is voor leverproblemen.
4. Overgevoelige huid
Wanneer galproducten in de huid terechtkomen, kan dat jeuk veroorzaken, wat op zijn beurt tot huidbeschadiging door krabben kan leiden. Er ontstaat een jeukend onderhuids gevoel dat veroorzaakt wordt door een verminderde filtering van toxines door de lever. Blijft de jeuk aanhouden, raadpleeg dan eveneens je arts om de oorzaak van dit vervelende probleem op te sporen.
5. Brandend maagzuur
Veelvoorkomende klachten bij brandend maagzuur zijn een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Sommige mensen voelen dit als een drukkende, knijpende pijn of een pijn die kan uitstralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen. Een geïrriteerde keel en hoestklachten komen ook voor als de maaginhoud regelmatig tot in de keelholte omhoog stroomt. Dit maagzuur kan een pijnlijk en vervelend symptoom zijn van leverklachten en ook hier is het aangeraden je arts te raadplegen bij het aanhouden van de klachten.
6. Diarree
Het regelmatig voorkomen van diarree wijst op spijsverteringsproblemen en eventueel problemen ter hoogte van de stofwisseling in de lever. Frequente diarree kan leiden tot uitdroging en ook hier is het belangrijk de juiste oorzaak van deze kwaal op te sporen.
7. Algemene vermoeidheid
Symptomen die vrijwel altijd voorkomen bij een minder goede conditie van de lever zijn vermoeidheid, een algemeen ziektegevoel, zwakte en lethargie. De lever draait overuren om zoveel mogelijk giftige stoffen uit te scheiden en vraagt hiervoor extra energie van je lichaam. Wanneer je steeds rond 4 u ’s nachts wakker wordt, draait je lever overuren! Het probleem bij leveraandoeningen is dat de verslechtering van de toestand van de lever meestal zonder duidelijke symptomen verloopt. Maar in geval van het aanhouden van de hierboven beschreven symptomen zoals vermoeidheid, diarree, geelzucht, aanhoudende jeuk en vochtophoping wordt het beste een arts geconsulteerd, om een juiste diagnose te stellen en behandeling voor te schrijven.
Bron : https://gezonderleven.com/7-tekenen-leverproblemen/

Wil je op een natuurlijke manier je lever ondersteunen, doe min. 2 x/jaar een kuur met Hepudrain.
Kom ook eens langs voor een behandeling van je levermeridiaan als je bepaalde symptomen herkent. Neem nu contact!