© 2023 | DyoB – Steenweg 79/1, 3450 Herk-de-Stad
Bevochtig je huis met aromatherapie voor een betere gezondheid!
Hoe komt het dat de lucht zo droog is?
In de lucht zit altijd opgeloste waterdamp. In warme lucht kan meer water zitten dan in koude lucht. In de winter is het een stuk kouder dan in de zomer, dus er zit minder waterdamp in de lucht of m.a.w. de lucht is droger. In huis wordt de lucht opgewarmd door de verwarming, maar er komt geen extra vocht bij. Ondanks de warmere temperaturen is de lucht in huis dus vaak erg droog.
Hoe weet ik of het te droog is?
Meestal is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Wat is het probleem?
Het grootste probleem speelt zich in de longen af. Wanneer er te droge lucht wordt ingeademd, kunnen de longen ook minder zuurstof opnemen. Er is dus minder zuurstof beschikbaar voor het lichaam. Daarbij verdampt water snel in droge lucht, ook in de keel en longen. Hierdoor droogt de keel uit, wat zorgt voor een droge hoest of keelpijn. In combinatie met stof kunnen de problemen vergroot worden.
Wat zijn de symptomen?
Klachten bij een te droge lucht treden vaak niet van de ene op de andere dag op. Pas na dagen of weken beginnen de klachten op te treden, meestal worden ze afgeschreven als ‘winterkwaaltjes’ en wordt er verder niets mee gedaan. Dat terwijl dit gemakkelijk te voorkomen is zodra de oorzaak duidelijk is.
Droge keel
Prikkelhoest
Droge huid (schilferend)
Gebarsten lippen
Droge ogen, branderig gevoel in de ogen
Geïrriteerde luchtwegen
Hoofdpijn
Vermoeidheid
Moeite met concentreren
Koudegevoel, terwijl het niet koud is
Verlaagd immuunsysteem