Wat is een neurodegeneratieve aandoening?

‘Neurodegeneratieve aandoening’ is een parapluterm voor verschillende aandoeningen die gemeen hebben dat zij primair de neuronen in de hersenen aantasten.

Neuronen zijn de bouwstenen van het zenuwstelsel. Hersenen en ruggenmerg vormen tezamen het zenuwstelsel. Neuronen kunnen zich normaal gezien niet delen. Dus wanneer ze beschadigd raken, zal het lichaam ze niet vervangen. Neurodegeneratieve aandoeningen zijn ongeneeslijke en slopende ziekten die resulteren in een progressieve degeneratie en/of afsterven van de zenuwcellen. Dit leidt tot problemen met bewegen (ataxie) of het geestelijk functioneren (dementie).

Voorbeelden van neurodegeneratieve aandoeningen zijn onder andere de Ziekte van Parkinson, de Ziekte van Alzheimer en de Ziekte van Huntington en MSA en zijn verschillende vormen. Bij deze aandoeningen is motorische en cognitieve revalidatie een belangrijk onderdeel in de multidisciplinaire aanpak.

Dankzij Audio Psycho Fonologie kunnen we de ziekte niet genezen, maar het proces van achteruitgang wel trager laten verlopen.