Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend inhiberende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. …

Serotonine (5-hydroxytryptamine, 5-HT) is een neurotransmitter die betrokken is bij de controle van talrijke hersenfuncties: slaap/waakcyclus, thermoregulatie, honger/verzadigd gevoel, seksueel gedrag, nociceptie enz. Bovendien zijn neuropsychiatrische stoornissen, zoals depressie, dementie en angst, in verband gebracht met functionele afwijkingen in de serotonerge neuronen. Deze verscheidenheid aan functies van 5-HT hangt hoogstwaarschijnlijk samen met het grote aantal serotoninereceptoren (minstens tien), waarvan sommige aan
meerdere effectorsystemen gekoppeld zijn.

Serozol als natuurlijk middel
1. Werkzaamheid: Studies tonen duidelijk aan dat saffraan een krachtig alternatief is voor antidepressiva om depressie te behandelen, en dat het geen bijwerkingen heeft. Saffraan is even doeltreffend als de traditionele antidepressiva. [1,2]

2. Synergisch middel: Door het aanvoeren van de voorloper (5-HTP), de cofactor (vitamine B6), een synergetisch effect (HCA) en een potentiërend effect op de serotoninereceptoren (inositol) wordt de serotoninesignalisatieweg versterkt. Door deze gelijktijdige effecten worden er onmiddellijk en snel resultaten gezien op fysiek en emotioneel vlak (stemming, angst, vrees, stress …).

3. Serotonerge stabilisatie: De serotonerge weg is fragiel en snel verstoorbaar (stress, ontsteking, ongezonde voeding …) Elke ontsteking in ons lichaam gaat gepaard met een ontstekingstoestand in de hersenen. Door deze ontstekingstoestand in onze hersenen wordt serotonine afgebroken, wat op korte termijn leidt tot slaapstoornissen en een depressieve toestand, en op middellange termijn tot de productie van het neurotoxische quinolinezuur. Saffraan heeft ontstekingsremmende eigenschappen en verbetert dus de serotoninesignalisatie.

4. Potentiëring: Een dieet rijk aan verzadigde- en transvetzuren leidt tot stijve membranen met als gevolg dat er zich minder receptoren op de cellen bevinden; dit zorgt er voor dat neurotransmitters zoals serotonine hun signaal niet kunnen doorgeven. Een tekort aan DHA en EPA leidt tot depressie en hoe groter het tekort, hoe ernstiger de depressie. Het is belangrijk om de omega 3-status te controleren, want gelijktijdige inname van Omegazol en Serozol potentieert het effect van serotonine op deze receptoren. De aanvoer van inositol versterkt het serotoninesignaal doordat het als substraat fungeert ter hoogte van de signalisatieweg van de serotoninereceptoren type 2 (5- HT2).

5. Antidepressief, anxiolytisch & neuroprotectief effect: dankzij zijn unieke samenstelling zorgt Serozol voor een betere synthese van (vooral serotonerge) neuromediatoren, wat zich uit in een positief effect op de stemming, cognitieve functie en fysieke vermoeidheid. Deze anxiolytische effecten vinden plaats via de benzodiazepinereceptoren GABAα en de neuroprotectieve effecten via antagonisme van de NMDA receptoren.