15 min. op de grond zitten, verbetert je balans

Kun jij je schoenen aan doen zonder een stoel of iets anders te gebruiken?
Als je op de grond wil gaan zitten, kun je dat zonder je handen te gebruiken doen?
Is de zetel of een luie stoel jouw favoriete zitplek?
Zit je de meeste tijd van de dag achter de computer of achter je bureau?

Mensen van boven de 40 lijken hun schoenen niet eens meer aan of uit te kunnen trekken zonder een stoel of ander hulpmiddel te gebruiken. Ons leven achter bureaus, op stoelen en banken en met weinig lichaamsbeweging, doet ons geen goed.
Veel mensen in het Westen hebben een slechte houding en een zwakke lage rug.

Ik ben ervan overtuigd dat je langer soepel, krachtig en jong blijft als je wat vaker op de grond gaat zitten.

Je lichaam is niet gemaakt om op een stoel te zitten

Op veel plaatsen in de wereld zijn stoelen niet zo gebruikelijk. Stoelen zijn een recente uitvinding waarvan het gebruik de afgelopen 200 jaar (vooral in de westerse wereld) sterk is toegenomen. Onze zitmeubels zijn gemaakt om in te hangen en te ontspannen. De andere kant ervan is dat loungen op onze zitmeubels niet zo goed is voor je gezondheid. Het bezorgt je een slechte houding en je lichaam hoeft zelf niet zoveel te doen. Daardoor verzwakken je spieren en verstijven je gewrichten. Het vele zitten op stoelen en banken zorgt er ook voor dat je heupen stijf en minder flexibel worden.

Veroudering begint al op je 20e en wordt na je 40e versterkt

Al vanaf je 20ste – 30ste beginnen je skeletspieren te verzwakken. Onderzoek heeft uitgewezen dat de totale spiermassa tussen het 20ste en 90ste levensjaar met bijna 50% afneemt. Je begint dus al op je 20ste met verouderen. Als gevolg van die spierafbraak verandert je houding en wordt deze duidelijk slechter. Je gaat krom zitten, staan en lopen; kijk maar eens goed om je heen.

Hoe ook jij simpel jong, gezond en in conditie kunt blijven

Om die veroudering, verslapping van spieren, stijf worden van gewrichten te voorkomen of te verhelpen moet je veel sporten en je lichaam trainen. Maar het is maar de vraag of je daarvoor naar de sportschool moet. Als je je lichaam op verschillende manieren beweegt gebruik je al je spieren en blijft je spiermassa op peil. Ook blijft je lichaam soepeler.
Je kunt je lichaam trainen en in conditie houden door tijdens het lezen, muziek luisteren of tv kijken eens wat vaker op de grond te gaan zitten. Bij het gaan zitten op de grond en het weer opstaan gebruik je een heleboel spieren die je niet gebruikt als je in een stoel of bank gaat zitten.
Bovendien is je houding bij het zitten anders en moeten veel spieren zich ontspannen of juist een beetje spannen. Daardoor gebruik je je spieren anders dan bij het zitten op een stoel.

Wat win je bij het dagelijks zitten op de grond?

  1. Je krijgt een natuurlijke en prettige houding terug

Een goede houding is belangrijk voor je gezondheid. Goed staan, zitten en bewegen helpt blessures door een foute belasting te voorkomen. Daarmee wordt ook de kans op slijtage kleiner. Het zitten op de vloer vereist dat je wervelkolom recht is. Schouders zijn dan meer ontspannen en komen in een natuurlijk positie.
Op de grond zitten helpt op een natuurlijke manier een slechte houding corrigeren.

  1. Het verbetert de kracht en flexibiliteit van je lichaam

In kleermakerszit op de vloer versterk je je onderrug. Ook je spieren, pezen en kapsels langs de wervelkolom worden steviger (maar niet gespannen). Deze spieren, pezen en kapsels stellen je in staat om rechtop te staan, te lopen en zware voorwerpen op te tillen. Op de grond zitten zorgt er voor dat je heupen flexibeler blijven/worden. Je been- en bilspieren kunnen zich beter ontspannen. Ook de flexibiliteit en beweeglijkheid van je voeten, enkels en knieën neemt toe. Elke keer als je op staat om te gaan lopen versterk je je spieren.
Om vanaf de vloer op te staan, zonder je handen te gebruiken, heb je een soepel en krachtig lichaam nodig. Veel mensen in de westerse wereld kunnen dit al niet meer zo goed als ze 40 of 50 zijn, laat staan als ze 65 worden.

  1. Je leeft langer, gezonder, prettiger en met minder blessures

Om valpartijen te voorkomen heb je een goede balans, kracht en flexibiliteit nodig.
Door het op de grond zitten behoud je kracht en flexibiliteit. Je balans train je met het gaan zitten en het opstaan. Daardoor kun je valpartijen beter opvangen en daarmee letsel en blessures voorkomen. Omdat je de verschillende niveaus (van zitten tot staan) beter kent, ben je er ook vertrouwder mee. Mocht je een keer vallen dan kun je die val beter opvangen. Het is lastig om op je 60ste nog te beginnen met op de grond te zitten. Daarom is het goed om als je jong bent regelmatig omlaag te gaan en je lichaam soepel en krachtig te houden.

  1. Je verlegt je balanspunt van je lichaam naar beneden en stopt met malen in je hoofd

Het middelpunt van ons lichaam bevind zich ongeveer 3 cm onder onze navel. Aziaten spreken vaak over het harapunt of de Dantien en trainen zich er ook op om krachtig en stevig in dit punt te staan. Je kan eenvoudigweg een handwijzer plaatsen op je lichaam door je handen te leggen op dit harapunt. Elke avond vooraleer het inslapen en elke morgen vooraleer het opstaan, leg je beide handen rustig gedurende 15 min. op je buik.
Dit probeer je telkens te doen wanneer je de kans ziet (tijdens tv-kijken, lezen, autorijden, meetings,….) en stilaan voel je de warmte stromen in je buik! Regelmatig op de grond zitten in deze houding helpt enorm om je meer bewust te zijn van je balanspunt en met name meer uit je hoofd te gaan.

Gebruik voor het zitten op de grond een hulpmiddel dat je ondersteunt in een correcte houding. Een meditatiekussen dat stevig gevuld is met natuurlijke materialen en dat je kan aanpassen aan jouw beste zithouding, is perfect.

Bekijk hier de Dyob meditatiekussens (prijs 45 euro)

img_8981

img_8994

meditatiekussen

Bron : http://www.studiotangible.nl/dansles/langer-jong-door-op-de-grond-te-zitten/
+ persoonlijke aanvullingen