Wat als ik te veel slijmen produceer?

Vermijden van slijmvormend voedsel

Al te vaak kom ik in de praktijk kinderen tegen die veel last hebben van oorontstekingen en al bij de KNO arts gepasseerd zijn voor buisjes. Of ze hebben vaak hardnekkige verkoudheden (hoesten, neusverkoudheid, keelontstekingen, allergie) waarbij de beestjes maar niet bestreden geraken.  Met alle gevolgen van dien : slapeloze nachten, koorts, slecht horen/luisteren, regelmatig ziek,… Al eens gedacht aan te veel slijmen in dat lijfje?

Slijm is een taaie afscheiding die de membranen in het lichaam bedekt en antiseptische enzymen en immunoglobulinen bevat. In het ademhalingssysteem is slijm verantwoordelijk voor het vangen van kleine deeltjes, zoals bacteriën en stof, die door de neus binnenkomen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat er meer slijm aangemaakt wordt, zeker wanneer je hier gevoelig voor bent (oorontsteking, sinusontsteking, allergieën, verkoudheden, griep).

Overmatig slijm is een vervelend symptoom en als je het niet snel genoeg behandelt, kan het zich verspreiden naar andere gebieden van het lichaam, zoals de neus, borst, oren en keel.

Dit symptoom is een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen virussen en bacteriën. Daarom is het belangrijk om het probleem bij de oorzaak aan te pakken zodat het lichaam geen slijm in overschot gaat aanmaken.

Een van de dingen die we kunnen doen als we lijden aan overtollig slijm is een aantal voedingsmiddelen vermijden die de productie kunnen verergeren.

Deze voedingsmiddelen moeten vermeden worden:

Fruit:

Sinaasappelen, citroenen, aardbeien, ananas, clementines, pompelmoes, tomaten, kiwi, mandarijn, zure appels, frambozen, aalbessen, zure druiven,  …..

Kortom: alle vruchten die veel zuren bevatten, ook alle vers geperste sappen van deze vruchten!

Aromatisch of gekruid voedsel:

Azijn, mosterd, augurken … kortom: alles wat zuur is!

Snoepgoed:

Honing, suiker, chocolade, …… kortom: alles wat zoet is!

Melk en zuivelproducten gemaakt van koemelk, ALLEMAAL vermijden!

Roomijs dat koemelk bevat, gecondenseerde melk, koemelk, yoghurt, boter, room, allerlei soorten kaas.

Drankjes:

Alle koolzuurhoudende dranken, alle bruisende dranken! Kortom: alle frisdranken!
maar frisdrank bevat veel suikers en andere stoffen die het lichaam kunnen uitdrogen. Volgens een studie aan de Universiteit van San Antonio kan uitdroging leiden tot taaier slijm.

Andere:

Brood gemaakt van zuurdesem (zuurdesem).

Noten kunnen de productie van slijm verhogen bij mensen die een bepaalde intolerantie hebben of allergisch zijn.

Veel voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat tarwe de slijmproductie verhoogt bij diegenen die een bepaalde intolerantie hebben of allergisch zijn.

Dierlijke producten:

Roodvlees en eieren. Deze voedingsmiddelen bevatten hoge hoeveelheden eiwitten en dit kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de keel en luchtwegen.

Deze voedingsmiddelen zijn wel toegestaan:

Fruit & groenten:

bananen, zoete appel, appelmoes, dadels, vijgen, zoete pruimen, zoete druiven (vers of gedroogd), kaki’s, gedroogd fruit, gedroogde abrikoos, wortelen, rauwe salade (zonder azijn, yoghurt of room), groenten gestoomd, gekookt, gestoofd, …

Aromatisch of gekruid voedsel:

Gegrild vlees, gevogelte, vis, …

Andere: brood (niet gemaakt van zuurdesem), aardappelen, noedels, rijst, groenten, vis, geitenkaas, ….