Beroerte

beroerteBeroerte
CVA
herseninfarct
hersenbloeding
verlamming

Een beroerte is voor de hersenen wat een hartinfarct is voor het hart. De medische benaming voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident, meestal afgekort met CVA. Letterlijk betekent dit “ongeluk in de bloedvaten van de hersenen”.
In 75% van de beroertes begint een stukje van het hersenweefsel af te sterven. Men spreekt in dit geval van een herseninfarct.
Een van de meest voorkomende vormen van beroerten is de trombose. Daarbij wordt meestal vet en kalk afgezet in de wand van een slagader, tot deze volledig verstopt is. Een andere vorm van beroerten wordt veroorzaakt door een zogenaamd embool. Dit betekent dat vanuit het hart of de grote bloedvaten zoals de aorta of de halsslagaders een brokje met bloedplaatjes, vet en/of kalk loskomt en gaat vastzitten in een bloedvat dat naar de hersenen gaat.
In ongeveer 20% van de gevallen wordt een beroerte veroorzaakt door een bloeding in de hersenen zelf. Een hersenbloeding wordt veroorzaakt door een scheur van een hersenbloedvat met bloedingen in het weefsel dat de hersenen bedekt of in het hersenweefsel zelf.

Beroerte is de derde doodsoorzaak in de Westerse wereld, na hartaandoeningen en kanker. Recent onderzoek laat zien dat 70% van de patiënten na een beroerte last heeft van cognitieve, emotionele en gedragsproblemen.  Ongeveer 4 patiënten op 10 ondervindt als gevolg van de beroerte min of meer ernstige beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. Beroerte is hiermee een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.
De gevolgen worden bepaald door de plaats in de hersenen waar een beroerte zich voordoet. In elk deel van de hersenen bevindt zich een ander “regelcentrum” voor bepaalde lichaamsfuncties, emoties en gevoelens. Naast lichamelijke gevolgen zoals éénzijdige verlammingen, is er vaak sprake van “minder zichtbare” gevolgen, zoals gedeeltelijke blindheid, vergeetachtigheid, spraakstoornissen, depressiviteit en gedragsveranderingen.

Heb je al het hele klassieke circuit doorlopen na je beroerte? Wil je toch nog verder en meer vorderingen maken? Ontdek dan wat Audio Psycho Fonologie of Luistertherapie misschien voor jou kan betekenen?

Bel (0498/29 53 39) of stuur een mail naar info@dyob.be

Interesse?

Contacteer ons vandaag nog voor een intake gesprek!