Burnout is een emotionele crisis. Wat nu?

 

burn-out

We zijn afgeweken van ons levenspad en onze vitaliteit is weggevloeid. Ons lichaam is de essentiële sleutel voor ons innerlijke wezen, omdat het onze hele levensgeschiedenis opslaat en de eerste signalen uitstuurt bij uitputting. Eigenlijk bieden de symptomen van een burnout ons een geweldige kans voor zelfherkenning.

Door de combinatie van lichaamsbehandelingen en APF Luistertherapie kom je gegarandeerd veel sneller uit je burnout of depressie. Plan asap je audiologietest en ontdek de mogelijkheden!

Neem de tijd om dit artikel door te lezen en ontdek hoe etherische oliën een meerwaarde kunnen bieden.

Bij burnout veranderen er heel wat fysiologische processen. Spierspanningen zijn ondertussen chronisch geworden en willen we al niet meer voelen. We hebben de wallen onder onze ogen genegeerd en zien ze nu al lang niet meer. Alle overprikkeling en irritatie hebben we ondertussen aanvaard maar we geraken er tegelijkertijd ook niet meer weg mee. We horen ook anders (te veel storende geluiden, plotse gehooruitvallen, oorsuizingen, selectieve slechthorigheid,….). We ervaren dat onze zintuigen veel te scherp afgesteld staan ofwel gewoonweg in complete verdoofdheid zijn gegaan. Knabbelen we op deze manier niet veel te veel aan onze energie en immuniteit? Dringend tijd om actie te ondernemen en op zoek te gaan naar de juiste ondersteuning!

De eerste stap uit deze wanhopige situatie, ook al is deze vaak pijnlijk, is dan ook de belangrijkste.
Kijk eerlijk in de spiegel en accepteer wat je ziet!

Doe een audiologietest om bevestiging te krijgen van je huidige situatie en laat je ondersteunen met de juiste therapieën (audio psycho fonologie, lichaamswerk en etherische oliën als ondersteuning). Ontdek hier alle info over onze unieke combinatie tussen luistertherapie en lichaamsbewustzijn behandelingen. In dit artikel krijg je heel wat informatie over wat je kan doen.

Symptomen

Het burnout syndroom beschrijft in het bijzonder een extreme uitputting in verband met werk en/of familieleven. Constante frustratie, het bereiken van doelen, te hoge persoonlijke verwachtingen van eigen prestaties en overbelasting kunnen zeer uitputtend zijn. Het burn-out syndroom is veelzijdig en kan zeer verschillend zijn van persoon tot persoon. Vaak komen er gevoelens van schuld of angst voor mislukking bij. Een “opgebrand persoon” is over het algemeen niet meer in staat om zijn omgeving te beheersen en trekt zich soms ook terug zonder hulp te accepteren (van familie of vrienden).
Er zijn 3 belangrijke factoren:
– ? hoge externe druk
– motivatieverlies
– niet “nee” kunnen zeggen

Er is druk om op de werkplek als gevolg van een onderbezetting, overbelasting, onrealistische eisen ten aanzien van prestaties, slechte organisatie, zinloze processen en prestatiedoelen in combinatie met persoonlijkheidseigenschappen. Vaak reageert een ambitieuze en hardwerkende werknemer op eisen om te presteren en achterstand bij te werken, door harder te werken. Het is echter niet alleen het onvermogen om nee te zeggen dat cruciaal is, maar ook de reactie op problemen veroorzaakt door overbelasting door nog meer te gaan werken. Dit leidt tot een vicieuze cirkel die eindigt bij “opgebrand” geraken.

Burn-out heeft gevolgen voor diegene die in hun werk en hun familie worden aangedreven door een innerlijke stem die zegt: “Wees perfect, druk je stempel, ga ervoor, wees sterk!” Workaholisme is vaak terug te voeren naar problemen uit de vroege kindertijd veroorzaakt door een gebrek aan aandacht door de ouders, die op hun beurt ook “geconditioneerd” waren. Deze kinderen hebben het moeilijk om hun zelfstandige eigenwaarde te ontwikkelen en proberen de aandacht te trekken door vooral hun benadeling uit te voeren.

Het “helperssyndroom” werd in 1977 door Wolfgang Schmidbauer beschreven als een andere oorzaak van burnout. Volgens zijn theorie probeert een persoon die het risico loopt om op te branden, de erkenning die hij/zij tijdens zijn kindertijd geweigerd werd, door overmatige maatschappelijke inzet als volwassene, te compenseren. Een helper geeft de aandacht die hij zelf graag zou willen ontvangen. Dit probleem verwerken door een soort rouwproces te doorlopen en het begrijpen van je eigen zwakheden, grenzen en behoeften, kan niet gebeuren voordat er een dieper inzicht is gekregen in dit gedrag. Zo’n begrip kan vaak alleen gebeuren door middel van geavanceerde fysieke beperkingen, zoals “gehoorverlies of gehoorverandering”, totale lichamelijke uitputting of letterlijk “uitvallen”.

12 stadia van opbranden

Het proces van het “begrijpen” zoals hierboven beschreven doorloopt volgende stadia.

 1. Verplichting om zichzelf als een persoonlijkheidskenmerk te bewijzen. Een dwang om uit te voeren als gevolg van het streven om te presteren, een roep voor actie en belangstelling.
 2. Meer intensieve inspanning, delegeren wordt beschouwd als lastig en mensen willen alles zelf doen.
 3. Eigen behoeften worden verwaarloosd en gepresenteerd op een zodanige wijze dat ze niet nodig worden geacht.
 4. Onderdrukking van conflicten : aangezien het niet mag of kan, worden conflicten niet erkend.
 5. Herinterpretatie van waarden : belangrijke dingen, zoals vrienden of speciale gelegenheden vieren, worden allemaal minder belangrijk.
 6. Ontkenning van de problemen : soms cynische en agressieve reactie op gewone normale vragen.
 7. Terugtrekking: creëert ruimte voor slechts een korte tijd en verhoogd het gebruik van afhankelijkheid inducerende stoffen.
 8. Negeren : verminderde persoonlijke hygiëne, meer schuld verdeeld in de omgeving.
 9. Depersonalisatie : verlies van gevoel van zichzelf, persoon voelt zich niets waard.
 10. Innerlijke leegte: het gevoel van zinloosheid verspreidt zich.
 11. Depressie: er is geen vreugde meer!
 12. Volledige uitputting: men is opgebrand.

Wat betekent “opbranden”?

 Eén theorie zegt: “Iedereen die opbrandt, moet op zich wel een keer verbrand hebben.” Opvallende factoren in de eerste fase zijn bijvoorbeeld:

 • grotere inzet voor specifieke doelen
 • persoon werkt vrijwel altijd
 • hij/zij neemt geen pauzes voor rust of ontspanning
 • persoon voelt zich onmisbaar in het “complete pakket”

(om dit te illustreren, beïnvloeden de betrokkenen en onderwaarderen ze vaak andere teamleden en maken zij zich niet geliefd onder hun collega’s)

 • met werken begint en eindigt alles
 • hyperactiviteit
 • ontkennen van eigen behoeften
 • blokkeren van fouten
 • beperkt sociaal contact (bijvoorbeeld klanten, partners worden verwaarloosd)
 • uitputting
 • chronische vermoeidheid
 • zoeken naar afleiding en comfort in alcohol, tabak, teveel eten of frequenter seks hebben
 • verlies van concentratie
 • verstoord slaappatronen
 • duizeligheid

Omdat deze factoren subjectief ervaren worden wanneer er een burn-out plaatsvindt, ontbreekt de mogelijkheid voor het veranderen van de betreffende situatie. Deze personen met risico moet geleerd worden hoe ze naar hun eigen behoeften kunnen luisteren en deze minstens even ernstig nemen als hun werk.

Vrouwen meer getroffen dan mannen?

Vrouwen worden blootgesteld aan steeds grotere eisen in het dagelijks leven. Jongleren met de kinderen, het huis, de relatie en in veel gevallen ook een jog uitoefenen, is een enorme inspanning. Aangezien vrouwen hun taken uit een gevoel van plicht en toewijding vervullen en hun eigen behoeften opofferen, zijn ze bijzonder gevoelig voor burnout.

Gestresseerde kinderen

In plaats van een levendige speeltijd te ervaren, hebben veel kinderen vrije tijd die volledig gestructureerd en gepland is. Een fenomeen dat inherent is aan de dag van vandaag is dat steeds meer oudere kinderen vaak typische tekenen van burnout vertonen. Ze zijn ofwel passief in hun dagelijks leven of zijn opgewonden, prikkelbaar en agressief.

Kinderen onder druk

Diagnostische burnout was langdurig alleen toegestaan in specifieke beroepen en jongere mensen werden niet beschouwd als een risicogroep. Er is weinig aandacht besteed aan het feit dat schoolkinderen ook kunnen beïnvloed worden door extreem buitensporige eisen. Het is echter een feit dat kinderen, als onderdeel van onze prestatie georiënteerde samenleving, onder meer en meer druk worden gepositioneerd. Kinderen worden gebombardeerd met activiteiten die een strenge organisatie vereisen. School, huiswerk, muzieklessen, balletlessen, rijlessen, judo, … alles moet erin passen. Naast deze stress in termen van school en vrije tijd hebben ouders vaak ook extreem hoge verwachtingen van het prestatiepotentieel van hun zoon of dochter. Bij kleine kinderen hebben we het over symptomen van overmatige bevraging, die zich kunnen uiten in de vorm van niet-specifieke stress symptomen zoals overgewicht of afwezigheid, uitputting, fysieke symptomen (maagpijn) en maatschappelijke terugtrekking . Er wordt aangenomen dat tijdens de opgroeifase, de hersenen zich kunnen aanpassen om burn-out te voorkomen wat we ten vroegste kunnen zien tijdens de adolescentie.

Presteren als kind, opbranden als volwassene!

Ambitie, over commitment en een neiging tot perfectionisme zijn typische kenmerken van een burn-out persoonlijkheid. Deze mensen definiëren zich bijna uitsluitend in termen van hun prestatie en leven volgens het principe: “Ik heb alleen wat waarde als ik aan het werk ben.” De basis voor deze houding wordt vaak in de kindertijd gelegd. Schoolkinderen die opgroeien en erg gefocust zijn op waardering als gevolg van hun prestaties, blijven dit principe handhaven in het latere leven als volwassen en in hun beroepsleven. Ze zijn aanzienlijk meer in gevaar voor een burnout omdat ze werken zonder inachtneming van hun eigen capaciteit en geen bewustzijn hebben van hun persoonlijke grenzen.

Levende Essentiële Oliën

Het bewustzijn van de kracht van etherische oliën is duizenden jaren oud. Essentiële oliën worden in alle moderne beschavingen gebruikt om een gezond lichaam en geest te bevorderen. Vandaag is het gebruik van de zuiverste natuurlijke producten extreem belangrijk geworden voor ons welzijn. Etherische oliën zijn waardevolle stoffen omdat ze door de bloed-hersenbarrière kunnen gaan dankzij hun minimale moleculaire structuur. Ze kunnen een positieve invloed hebben op onze mentale prestaties, concentratie en stemmingen. Een druppel etherische olie heeft ongeveer 40.000.000.000.000.000.000 (veertig triljoen) moleculen. Ons lichaam heeft ongeveer 100 miljard cellen. Dat betekent dat elk van onze cellen 40.000 keer in contact kan komen!

Het ACCEPTANCE mengsel van etherische oliën kan zeer nuttig zijn en stelt u in staat om uzelf deze vragen te stellen. Welke interne patronen heb ik aangenomen waardoor het tempo van het leven me niet meer past? Wat doet me steeds ja zeggen in plaats van nee?  Welke oude gebeurtenissen en wonden hebben nog steeds invloed op de beslissingen die ik vandaag neem? Waar ben ik bang voor?
PALO SANTO kan kracht in de diepste wonden stralen en krachtige inzichten bieden. Palo Santo is net als wierook een zeer spirituele olie en werd traditioneel gebruikt door de Inca’s om de geest te reinigen.

Aangezien de antwoorden op deze vragen vaak diep worden begraven, helpen oliën zoals TRAUMA LIFE en BELIEVE ons in contact te komen met gevoelens die diepgaand zijn en deze ook te accepteren. TRAUMA LIFE helpt bij het vrijgeven van begraven emotioneel trauma als gevolg van ongevallen, verlies van geliefde, aanval of misbruik. Het vrijgeven van begraven emoties kan chronische stress verminderen die vaak de huidige gebeurtenissen bepaalt. Het laat ons beter voelen, we krijgen meer slaap, voelen ons minder boos of opgewonden en ons zwakke immuunsysteem wordt gestimuleerd. BELIEVE helpt vrijlating van het onbeperkt potentieel dat iedereen het mogelijk maakt om geluk en vitaliteit meer volledig te ervaren.

HARMONY helpt de innerlijke stress te verminderen, brengt harmonische balans in de energiecentra en draagt bij aan een algemeen gevoel van welzijn.

De EN-R-GEE-mix van oliën vertegenwoordigt een echte metgezel voor ons op deze reis. De frisse kracht van jeneverbes en rozemarijn bieden aan onze nieren en bijnieren die vaak onder extreme stress staan en uitgeput zijn, opnieuw de nodige energie. Verhoogt vitaliteit en alertheid in het lichaam

En als we van tijd tot tijd in dezelfde bekende val verzeild geraken en we niet naar rechts of links kijken, is de tijd rijp voor AWAKEN. Dit is een mix die ons naar onze zintuigen brengt door zijn zachte mix van bloemen, fruit en bomen. Awaken helpt innerlijk bewustzijn te creëren en vooruitgang te boeken in het bereiken van ons volle potentieel. Deze blend stimuleert creativiteit in de rechterhelft van de hersenen en harmoniseert de energiecentra van het lichaam via de pijn- en hypofyse.

RUTA VALA herstelt de zenuwen die voortdurend verstoord en overprikkeld zijn en van daaruit onze angstgedachten voedt. Is een fantastische mix die het lichaam en de geest ontspant. Helpt ons zenuwstelsel te verzachten en kan de kwaliteit van de slaap verbeteren. Ruta wordt beschreven als een waardevol kruid in de Bijbel.

FORGIVENESS verbetert het vermogen om schadelijke herinneringen vrij te geven, verder te gaan dan emotionele belemmeringen en te vergeven. Huidige tijd – heeft een krachtige geur die het gevoel van ‘in het moment’ verhoogt.

JOY is een luxe exotische melange met opbeurende boventonen die het hart vreugde geven en verfrissend werken voor de geest. Een absolute aanrader voor iedereen die zich eerder down voelt.

NINGXIA RED helpt je op korte tijd om alle nodige nutriënten en antioxidanten op te slaan om je energieniveau op te krikken en je immuniteit te boosten. Neem dagelijks 3 x 30 tot 60 ml gedurende 3 weken en je voelt duidelijk het verschil. Herhaal regelmatig deze kuur.

Deze kostbare parels van de natuur laten ons toe om in deze verhalen van emotionele vervreemding zowel voorzichtig als effectief te interveniëren.
Neem de tijd voor jezelf, eet gezond en ga naar buiten. Rust is toegestaan, wees goed voor jezelf en geniet ervan. Wees nieuwsgierig, doe iets nieuws, wees nog steeds jezelf, lach en omarm de mensen om je heen.

Etherische oliën van therapeutische kwaliteit

In chemische termen zijn essentiële oliën zeer complex en bestaan ze uit honderden verschillende chemische verbindingen, die alleen effectieve eigenschappen hebben in hun respectieve combinatie. Ze zijn sterk geconcentreerd en veel effectiever dan gedroogde kruiden. Het destillatieproces maakt essentiële oliën zo geconcentreerd. Bijvoorbeeld, meer dan 2.000 kg rozenblaadjes zijn nodig om een half liter rozenolie te maken.

Wat maakt een therapeutisch kwalitatieve essentiële olie zo effectief?

Etherische oliën en menselijk bloed hebben dezelfde taken en eigenschappen. Ze beschermen het lichaam tegen virussen, bevatten stoffen die vergelijkbaar zijn met hormonen en initiëren regeneratieprocessen. In planten heeft essentiële olie een beschermende, levensonderhoudende, kalmerende en regenererende functie. Met behulp van essentiële olie verdedigen planten zich succesvol tegen bacteriën, schimmels en virussen. Aangezien hun chemische structuur zeer vergelijkbaar is met die van de bouwstenen van menselijke cellen, worden ze herkend en geaccepteerd door het menselijk lichaam. Hun moleculen zijn klein genoeg om snel door de huid te gaan, geabsorbeerd te worden in het weefsel en verspreid te worden over het lichaam via de bloedbaan. Essentiële oliën stimuleren het lichaam om antilichamen, neurotransmitters, endorfine, hormonen en enzymen vrij te geven. Volgens ORAC is een test uitgevoerd door Tufts University essentiële oliën de meest effectieve natuurlijke antioxidanten die tot nu toe bekend zijn. Ze zijn stoffen die helpen bij het verminderen van vrije radicalen in ons lichaam. Etherische oliën kunnen helpen om het hele lichaam te ontgiften, waardoor emotioneel, lichamelijk en geestelijk welzijn wordt veroorzaakt.

Richtlijnen voor het veilig gebruiken van Young Living Essential Oils:

 1. Heb altijd een fles V6 mengolie, of pure plantaardige olie bij de hand bij het gebruik van essentiële oliën. Bij huidirritatie kan de etherische olie onmiddellijk met plantaardige olie worden verdund.
 2. Vermijd het gebruik van hete oliën, zoals kaneel en kruidnagel.
 3. Houd de olieflessen goed dicht en weg van het licht op een koele plek. Daardoor kunnen oliën hun kracht gedurende vele jaren behouden.
 4. Buiten bereik van kinderen houden.
 5. Verdun ze altijd met V6 bij het gebruik van essentiële oliën bij kinderen jonger dan 7 jaar.
 6. Gebruik geen olie met een hoog mentholgehalte (zoals pepermunt) in het nekgebied van kinderen jonger dan 7 jaar.
 7. Gebruik geen etherische oliën op de ogen of de oren. Raak geen contactlenzen.
 8. Etherische oliën met een hoog fenolgehalte – Oregano, Helichrysum, Kaneel, Tijm, Kruidnagel, Citroengras, Bergamot, Thieves en Immupower kunnen irritatie aan de ogen veroorzaken. Als essentiële olie in de ogen komt, moet u met pure plantaardige olie afwassen, niet met water!
 9. Als u zwanger bent, raadpleeg dan altijd uw huisarts alvorens etherische oliën met hormoonachtig effect te gebruiken, zoals clary salie, salie, karbonade, juniper en venkel.
 10. Als u last heeft van aanval of hoge bloeddruk, raadpleeg dan uw huisarts voordat u essentiële oliën gebruikt. Hyssop, jeneverbes en venkel mogen niet gebruikt worden.
 11. Als u gevoelig bent voor allergische reacties, moet u altijd een kleine hoeveelheid essentiële olie aan de binnenkant van de onderarm testen voordat u etherische olie op andere delen van het lichaam toepast.
 12. Voeg geen onverdunde etherische oliën toe aan badwater. Meng altijd met een natuurlijke bad gel, honing of melk om te emulgeren.

Direct zonlicht en etherische oliën. Citroen, bergamot, sinaasappel, mandarijn, White Angelica of mengsels die citrusolie bevatten, kunnen een huidreactie of pigmentering veroorzaken als de huid kort daarna blootgesteld wordt aan zonlicht. Daarom: De zolen van de voeten zijn een van de veiligste en meest effectieve plaatsen om oliën te gebruiken.
Producten van Young Living zijn niet ontworpen om ziekten te diagnosticeren, behandelen, genezen of te voorkomen. De informatie in dit document serveert alleen het doel informatie te verstrekken en vervangt geen overleg met uw arts.

Voor info mail info@dyob.be of bel 0498/295339 en voor rechtstreekse bestelling, ga naar stappenplan.

uitputting