Stress of burn-out? Pas dan extra op met alcohol!

Zalig om even te ontspannen na een stressvolle dag met een glaasje alcohol. Toch is alcohol absoluut geen aanrader als je stress ervaart of kampt met een burn-out . Sterker nog: alcohol zorgt ervoor dat het van kwaad naar erger gaat! In dit artikel lees je waarom.

Ervaar je een stressvolle periode of flirt je al enige tijd met een burn-out? Dan is alcohol drinken geen goed idee. Toegegeven, dit klinkt als iets dat je nu zeker niet horen wil. Want als er iets is dat je binnen een oogwenk helpt ontspannen, dan is het alcohol. Direct na de eerste slok komt alcohol in je bloedbaan terecht, 10 minuten later bereikt het je hersenen en zijn de eerste effecten voelbaar. Je hartslag en ademhaling versnellen, je krijgt een warm gevoel, je wordt opgewekter en praat vlotter. Kortom, je ontspant. Maar terwijl jij in een prettige roes vertoeft, neemt de druk op je lever alsmaar toe.

LANG LEVE DE LEVER
De lever is één van de belangrijkste organen in het lichaam, een ingenieus chemisch fabriekje. De lever zit boven in de buik net onder het middenrif. Het grote deel van de lever zit aan de rechterkant en de punt loopt door tot in de linker bovenbuik. Bij kleine kinderen past de lever in de palm van een volwassen hand. Bij volwassen is de lever veel groter en kan 1 tot 1,5 kg zwaar zijn. Op je huid na is je lever het grootste orgaan in je lijf.
Dit orgaan is verantwoordelijk voor het filteren van bloed, het elimineren van giftige stoffen en het opruimen van afvalstoffen. Ook het afbreken van alcohol behoort tot de taken van de lever. Wat minder bekend is, is dat de lever zich ook ontfermt over de afbraak van cortisol, het stresshormoon. Cortisol blijft na een stress- of schrikreactie ongeveer 2 dagen actief in je lichaam. Daarna wordt dit hormoon afgebroken door je lever. Wanneer je lever druk bezig is met andere dingen, zoals het afbreken van alcohol of vet voedsel (iets wat perfect smaakt bij bier of wijn) komt hij niet toe aan het afbreken van cortisol. Het gevolg is dat het stresshormoon veel langer in je lichaam blijft dan gewenst is.

STRESS VEROORZAAKT STRESS
Hier zit dan ook het struikelblok : hoe hoger het niveau van cortisol in je lichaam, hoe alerter en hoe gespannener je bent. Dit verhoogt de kans op stress duidelijk. Je hebt stress voor een deadline en werkt gespannen door om tijdig klaar te zijn. Je telefoon gaat en je springt verschrikt op. Bij deze stressreactie komt een nieuwe lading cortisol vrij. Als gevolg hiervan krijgt je lever nog meer werk en een nog hogere kans dat je bij de volgende kleine verstoring opnieuw schrikt.

SLAAP WORDT ONDERSCHAT
Het belang van goede nachtrust wordt gruwelijk miskend. Je lichaam heeft slaap nodig, zeker in tijden van stress. We zijn te vaak geneigd om signalen van vermoeidheid te negeren en veel langer op te blijven dan goed voor ons is. Herhaaldelijk nemen we er dan ook nog een lekker glaasje bij voor de ontspanning. Het effect van alcohol op slaap is enorm. Het klopt misschien dat je sneller in slaap valt met alcohol, denk aan de term slaapmutsje, maar de kwaliteit van de slaap vermindert drastisch. Je slaap bestaat uit verschillende processen met elk een eigen functie. Alcohol verstoort deze processen, de Remslaap wordt bijvoorbeeld naar voren gehaald, waardoor bepaalde processen niet voltooid kunnen worden gedurende de nacht. Het gevolg is dat je niet uitgerust en dof wakker wordt. Te weinig slaap veroorzaakt stress.

KOFFIEBOOST
Wanneer je niet uitgerust wakker wordt, is de kans groot dat je de ochtend begint met een grote tas koffie. Helaas ligt ook hier niet de oplossing. Koffie stimuleert de afgifte van het stresshormoon cortisol en veroorzaakt dus stress. Daarnaast beïnvloedt cafeïne de kwaliteit van onze slaap doordat het de receptoren voor het slaaphormoon melatonine blokkeert. Bekijk deze videoom de effecten van cafeïne beter te begrijpen.

ER IS OOK GOED NIEUWS
Het goede nieuws is dat er een hoop te winnen is als je jouw alcoholgewoonte een klein beetje aanpast. Beslis gewoon om tijdens de week niet te drinken of zeker niet meer dan 1 glaasje bij een etentje. Het ander goed nieuws is dat hoe langer je je lever ontziet, hoe sneller en beter hij zichzelf kan reinigen en hoe groter de kans is dat je van je stress- en vermoeidheidsklachten af komt.

OVER COACHING
Een druk sociaal leven, een uitdagende job met een goed salaris, kinderen die goed presteren…kortom een perfect hedendaags gezinnetje. En toch voel je dat je constant op die wipplank zit, hoelang hou ik het nog vol , wanneer gaat het eens niet meer lukken,….
Detecteer eerlijk de signalen van je lichaam en je geest en laat je begeleiden. Met relatief gemakkelijke veranderingen in je eet- en leefpatroon en professionele ondersteuning in de vorm van coaching en relaxatie, kan je een hoop bereiken en vooral ook voorkomen. DyoB ontwikkelde een programma speciaal bedoeld voor stressgevoelige mensen die beter willen blijven functioneren.

Meer informatie? Lees verder op deze link.
Mail naar info@dyob.be, bel 0498/295339 of maak online je afspraak.

MEER LEZEN OVER DE TOTAALBEHANDELING VAN BURN-OUT?
Oorsuizingen, de schreeuw van het lichaam!
Stress is zo’n negatief woord, terwijl het eigenlijk ‘motivatie’ betekent.
Kwaliteitslabel Auditory Brain Stimulation klaar voor de toekomst.
Burn-out aanpakken!